14 januari 2015

Tafels leren

Tafels leren...Vorig (school)jaar kwamen voor Roos de eerste tafels aan de orde, 2, 3, 4, 5 en 10. Dit kwam met wat hoofdrekenen en een paar keer opzeggen van de tafels nog wel goed. Dit jaar kwamen de overige tafels aan de orde, 6,7,8 en 9. Dat is een stuk ingewikkelder en nu ontkomt ze er niet aan om ze uit haar hoofd te leren. Dat proces kunnen we natuurlijk wel wat makkelijker en leuker maken. 

Nadat we via de rekenmethode die we gebruiken eerst gewerkt hebben aan 'tafelinzicht', komt het daadwerkelijke oefenen en leren aan bod. Via deze link vind je een proefles van deze methode waarin de tafels aan de orde komen en de manier waarop de zogenaamde 'stipstrook' gebruikt wordt. Stipstroken zijn een handig hulpmiddel om inzichtelijk te maken wat er gebeurt bij vermenigvuldigen. Omdat tafels leren vooral ook veel herhalen is, gebruikten we naast de methode ook de volgende hulpmiddelen:  

- Een tafeltjesposter (op de wc-deur;-) Ik vond deze leuk, maar er zijn er veel meer te vinden. 

- Via een app. De gratis app 'Tafels trainen' (race tegen de klok), slaat hier goed aan.

- Tussendoor even opzeggen of één sommetje vragen, b.v. in de auto, bij het ontbijt etc. etc.

- Via rekentuin waar we een groepsabonnement hebben, kunnen de kinderen ook tafels oefenen.

Op deze site staan veel opties voor online leren van tafels en last but not least heeft een collega-TO-er een leuk hulpmiddel gemaakt voor het leren van tafels.