19 september 2014

Deventer enzo

Er zijn van die dagen dat ik meer dan anders geniet van thuisonderwijs. Neem nu de afgelopen week, waarin de zon zich nog zo heerlijk liet zien. Woensdag reden we naar het strand waar we genoten van zee en zon (en krabben). Donderdag had mijn man een vergadering in Deventer en zoals we dan wel vaker doen als hij ergens in het land moet zijn, gingen wij mee. In Deventer kochten we een kinderspeurtocht door de binnenstad (Hanzespeurneus, een aanrader!). 's Avonds langs de Veluwe en de zonsondergang op de hei meemaken. Heerlijke dagen! Leerrendement +++ Love homeschooling!

Geen herten maar wel de 'gladde slang' gezien.


11 september 2014

Vast of vloeibaar?

Dikke pret! Eerst zie je ze nog denken 'wat is dit?' maar al snel maakt de pollepel plaats voor de handen en wordt het aparte verschijnsel van een 'colloïde' ontdekt. Meng je maizena met water (2:1 en evt. wat kleurstof) dan krijg je een fascinerend effect...Is het nu een vaste stof of een vloeistof of allebei? En wat dit soort mengels te maken hebben met kogelvrije vesten, zie je hier
Leuke toepassingen: een bal proberen te maken (die direct weer vervloeit), op het papje slaan (op tafel), een handafdruk proberen te maken enz. En natuurlijk ook heel leuk...over 'water lopen', maar dat kost ons een beetje te veel maizena....


5 september 2014

Wereldhavendagen

We hadden ze nog nooit (!) bezocht, hoewel ik al mijn hele leven in deze grote havenstad woon en we wel elk jaar de helikopters konden horen. Maar nu wel...voor het eerst en het was gewoon heel erg leerzaam en leuk! 

Op zulke dagen vind ik het heerlijk dat we in de stad wonen, dichtbij bedrijvigheid en bijna altijd leuke reacties op onze manier van leven. Zo ook vandaag weer, de koetsier van de paardentram:...'moet jij niet naar school?'...'nee, wij krijgen thuisonderwijs'.... Koetsier: "wat leuk...ik wou dat ik dat vroeger had gehad!"

1 september 2014

Eerste schooldag...

Ja, weer of geen weer, vanaf september gaan ook wij weer een beetje aan het werk. Maar we beginnen deze dag wel een beetje anders dan anders. En we gaan de komende weken ook gewoon lekker genieten van het beloofde mooie nazomerweer! 
De dag begon met tellen, inzichtelijk maken hoeveel 1000 nu eigenlijk is en handig groeperen zodat je er ook nog makkelijke keersommen mee kunt maken. Madelief wilde na dit experiment nog wel doortellen, maar de rest had het wel gezien ;-) 
's Middags naar de inmiddels wel traditionele Not-Back-To-School Party. Gezellig! 


Tot 1000 tellen. 100x10

10x100

1x1000

Beestjes vangen

Gezellig kletsen met een meisje (vanwege privacy niet op de foto)

Vissen!