18 augustus 2014

8 jaar....een Bijbel


Onlangs is onze oudste dochter 8 jaar geworden. Naast de 'gewone cadeautjes' leek het ons een mooie leeftijd om een eigen Bijbel te geven. Een tijdje terug deelde een familie uit onze kerkelijke gemeente in het kerkblad hun ervaringen met het "Bijbelfeest" dat zij organiseerden bij het geven van een eerste Bijbel aan hun kinderen. Door hen werden wij geïnspireerd voor het organiseren van onze eigen nieuwe traditie en met hun toestemming deel ik hieronder een stukje uit wat zij schreven.  


"Orthodox Joodse kindertjes hebben met drie jaar hun eerste aanraking met de Schrift, en wel letterlijk, in dubbele zin. Ze mogen met hun vinger de vorm naschrijven van Hebreeuwse letters (die van de te voren met honing zijn ingesmeerd!). Want (zo zegt Psalm 119:103): 'Hoe zoet zijn Uw woorden voor mijn gehemelte, zoeter dan honing voor mijn mond.'

En als een Joodse jongen dertien wordt, is hij zelf verantwoordelijk voor zijn daden en wordt hij bar mitzwa. (En een meisje bat mitzwa op 12-jarige leeftijd). Op de eerste sabbat na zijn dertiende verjaardag wordt hij naar voren geroepen in de synagoge om voor het eerst een gedeelte van de Torah (of het bijbehorende stuk uit de profeten) te lezen. 
Wij hebben die tradities allemaal niet, maar hoe belangrijk is het en hoe waardevol dat kinderen leren lezen en dus ook zelf de Bijbel kunnen lezen. Een enorm voorrecht ook. 
Wij zijn nog verder bevoorrecht met een voorgeslacht dat die Bijbel aan ons doorgegeven heeft. Daarom speelt dat voorgeslacht een belangrijke rol bij het Bijbelfeest. De opa en oma die er nog zijn, zijn erbij. Het besef in een lijn te staan van voor- en nageslacht, juist als het gaat om Gods Woord, geeft extra zicht op dat voorrecht en Gods genade."


Je kunt op allerlei manieren het moment waarop een kind zijn of haar eerste echte eigen Bijbel krijgt, speciaal maken. Ik vond de manier die deze familie had bedacht, zelf ook heel leuk en passend bij onze dochter. Met wat kleine aanpassingen hebben wij hun opzet gevolgd.  

We verstopten 11 enveloppen in de kamer die Roos moest opzoeken (op volgorde). (De enveloppen opplakken op een paneel is ook een idee). In elk envelop zat een papiertje met daarop een vraag, een tekst en iets om te doen. Wij hadden geen opa's en oma's bij deze avond, maar hebben wel een poos stilgestaan, via één van de opdrachten in de enveloppen, bij de rol van ons voorgeslacht in het overleveren van Gods Woorden. 


We hebben een mooie avond met onze dochter gehad. Ze genoot van de speciale tijd met haar en vond ook de inhoud van de avond heel fijn. Aan het eind zij ze: 'Weet je wat ik nou het mooiste cadeau vind dat ik heb gehad voor m'n verjaardag...deze Bijbel.' 


Wij hebben haar de HSV Jongerenbijbel gegeven omdat hier door allerlei uitstapjes extra aandacht wordt gegeven aan de inhoud van de tekst en de tekst door middel van kaartjes e.d. inzichtelijker is gemaakt. 

Hieronder kun je de geschreven inhoud van deze enveloppen downloaden. Klik op "Bijbelfeest" en vervolgens op Downloaden.

Bijbelfeest by DagelijksWonder

8 augustus 2014

Stilte

In gedachten en gebed bij de mensen die lijden onder terreur. Bid en help bijv. hier.

Psalm 13

Hoelang nog, Heere? Zult U mij voor altijd vergeten? 
     Hoelang zult U Uw aangezicht nog voor mij verbergen? 
Hoelang zal ik nog plannen maken in mijn ziel, 
     verdriet hebben in mijn hart, dag na dag? 
Hoelang zal mijn vijand zich nog boven mij verheffen?

Zie mij aan, verhoor mij, Heere, mijn God!
     Verlicht mijn ogen, anders ontslaap ik in de dood, 
anders zegt mijn vijand: Ik heb hem overwonnen,  
     en verheugen mijn tegenstanders zich, wanneer ik wankel. 

Ik echter vertrouw op Uw goedertierenheid, 

     mijn hart zal zich verheugen in Mijn heil, 
ik zal voor de Heere zingen, 
     omdat Hij goed voor mij geweest is.ps. Ik ben een prachtig boek aan het lezen (zie zijbalk): "Vreugde vermengd met pijn" van Ajith Fernando. Ik ben bijna op de helft en heb er al heel veel aan gehad! (Engelse titel is sprekender: "A call to joy and pain.")

1 augustus 2014

Je leven delen...

"Iedereen is anders, niemand is als wij"...het kinderliedje klinkt door m'n hoofd nu ik terugkijk op deze middag. Wat hebben we een leuke en leerzame middag gehad bij vrienden die een stukje van hun leven wilden delen door te laten zien hoe het graan op het land gedorst wordt. Want een beetje anders dan ons zijn ze wel....boeren op afgelegen platteland in tegenstelling tot de drukke stad. 
Madelief vatte onze middag samen: 'we hebben allemaal dingen gedaan die we nog nooit gedaan hebben'; meegereden in de tractor, meegereden in de combine (weer een nieuw woord geleerd), en zwemmen in een graanbad.  En onze oudste...die wil nog meer dan ooit later op een boerderij wonen (en wij mogen mee ;-). 
Deel met anderen (we hebben allemaal wat), iedereen wordt er rijker van...

ps. leuke digilessen over land- en tuinbouw vind je hier