17 mei 2014

Dag van de stadslandbouw

Er is overal wel een dag voor...dus waarom niet een dag van de stadslandbouw. Nou, dat was dus vandaag. Onze eigen ervaringen met stadslandbouw betreffen 3 vierkante meter grond, waarvan 2 in de vorm van een vierkantemeterbak. Erg leuk hoor, maar de sla wordt opgegeten, aan de radijsjes wordt ook geknabbeld, de peultjes krijgen meeldauw. Maar...de spinazie doet het geweldig en ook de aardbeien gaan het goed doen dit jaar! Maar zoals wel voor meer dingen geldt, is het proces voor ons belangrijker dan het resultaat en al met al hebben we erg veel plezier met onze drie vierkante meter moestuin en leren we met elkaar met vallen en opstaan. 

Een kinderboerderij in de buurt had vandaag leuke activiteiten georganiseerd, die niet konden mislukken;-) 

Aardappelchips maken
Broodje bakkenBoter karnen
Nep koe melken
Zaadbommetje maken

6 mei 2014

Herdenken

Wat een verschrikkingen hebben er plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe onbeschrijflijk het leed dat het Joodse volk is aangedaan. Een aantal jaar geleden was ik in Yad Vashem in Jeruzalem, een onvergetelijk ingrijpend bezoek. In deze tijd dient dit onderwerp uit de geschiedenis zich weer aan en naarmate onze oudste ouder wordt, ze is nu bijna acht jaar, hoe meer vragen er over gesteld worden. Hoe leg je een kind uit wat er is gebeurd?? 

Terwijl we op weg waren naar de 'zaterdagmorgenclub' viel ons ineens iets op in het straatje om de hoek. Er waren twee kleine tegeltjes geplaatst; 'Stolpersteine', struikelstenen. Je struikelt er niet over, maar je staat er wel even bij stil, de messing plaatjes zijn direct zichtbaar op de smalle stoep. 'Mamma, waarom is dat', wat betekent 'gedeporteerd', 'waarom ligt dat steentje daar'? Een goede aanleiding om in (hele) grote lijnen te vertellen over de zwartste bladzijde uit de Europese geschiedenis. Toen ik een paar weken later in een krantje een uitnodiging zag staan voor "Open Joodse huizen", was de keuze snel gemaakt. Roos en ik zouden naar de herdenking in de Breepleinkerk gaan, een plek waar 6 Joodse onderduikers drie jaar lang verbleven op de zolder. Een verhaal met een goede afloop....dit verhaal wél.  Iedereen, ook Roos, hing aan de lippen van de verteller, een verhaal horen terwijl je op de locatie bent van het gebeurde, de gezichten erbij ziet door de foto's die getoond werden, dan ben je stil...En toen mochten we via een smal trapje nog even op de plek  kijken waar de onderduikers zaten, het kleedje aan de muur hangt er al 70 jaar...

Foto: Refdag.nl
Verslag van Roos 

Meer lezen/ zien over dit bijzondere verhaal:
Refdag: "Breepleinkerk Rotterdam toont schuilplaats onderduikers alsof ze net vertrokken."
Gedetailleerde infomatie over de onderduikers
Youtube: "Voorwerpen gevonden onderduikers Breepleinkerk"