23 mei 2013

Rekenwonders

Regelmatig komen er vragen welke methodes (boeken of manieren) we gebruiken bij het thuisonderwijs en waarom we die gebruiken. Ik wil daar af en toe een blog over schrijven. Vandaag: rekenen.

Al een poosje gebruiken we een nieuwe rekenmethode, Rekenwonders. Eerder gebruikten we Mep Math, een degelijke methode die geheel van internet te downloaden is. Maar ik liep hierbij toch wel tegen het Engels aan. Hoewel we Engels leren, moest er toch nog veel vertaald worden en de werkbladen zijn voor kinderen vrij saai. Het is wel een methode met goede recensies en een methode die net als Rekenwonders erg op 'rekeninzicht' inzet. Roos 'zit' nu in groep 3 en eind vorig jaar kwam "Rekenwonders" ineens (weer) in beeld, juist op het moment dat ik steeds meer begon te twijfelen of ik met Mep Math wilde doorgaan. Na wikken en wegen, besloot ik dat we met Rekenwonders zouden gaan werken. Dus boeken besteld en aan de slag gegaan en we hebben er nog geen moment spijt van gehad.

Poosje terug hoofdstuk gewichten

Bezig in het werkschrift
Madelief doet graag (op haar eigen manier) mee

Een bladzijde uit het Rekenboek
Rekenwonders is gebaseerd op de Singapore Rekendidactiek. Het is een vertaling van "My pals are here", (voor meer info van een gebruiker van deze methode klik hier). Singapore scoort al jaren in internationaal onderzoek het hoogst op rekenonderwijs en staat bekend om zijn sterke rekendidactiek. In deze methodiek gaat het om de ervaring en het zelf doen, kinderen leren wiskundig redeneren en leren logisch nadenken.  Er wordt niet eindeloos geoefend, maar de herhaling van concepten komt via verdiepingsopgaven aan de orde. In dit artikel vond ik heel mooi omschreven waarom ik Rekenwonders goed vind: "In tegenstelling tot formulematig werken en het leren van 'trucs', wordt bij de Singapore rekendidactiek de nadruk gelegd op het ontwikkelen van kritische denkvaardigheden en het effectief monitoren van eigen leer- en denkprocessen." Daarnaast behandelt Rekenwonders één onderwerp per hoofdstuk, het kind is dus een aantal weken met één onderwerp bezig (geld, gewicht, beelddiagrammen, optellen tot 20, enz).

Links- of rechtsom kom je er gerust met de meeste rekenmethodes ook wel. Maar het lijkt erop dat kinderen die werken met Singapore Math, rekenen leuker blijven vinden. Plezier en vooral voldoening in het leren is voor mij ook een heel belangrijk criterium voor het kiezen voor een bepaalde methode. De soms zo grote weerstand die kinderen hebben tegen rekenen hoop ik onder andere met het gebruik van deze methode te voorkomen.

Ik heb ook even onze zesjarige gevraagd wat zij van Rekenwonders vindt:
- zo leuk met plaatjes, er zijn grappige plaatjes van kinderen die nadenken.
- ik leer er snel door rekenen.
- ik vind het soms een beetje saai, moeilijke sommen. 
- met de blokjes werken vind ik leuk. 
- de puzzeltjes en rekenuitdagingen vind ik leuk.
- ik vind het niet leuk dat sommige hoofdstukken lang duren. 
- ik vind de verhaaltjessommen leuk, vooral als ik zelf verhaaltjes mag bedenken. 

Als nadeel bij deze methode wordt vaak genoemd dat kinderen te weinig leren automatiseren, dat er té weinig oefening wordt geboden. In het geval dat een kind écht meer oefening nodig heeft, zijn er extra oefenboeken, maar ook via allerlei computerspelletjes en apps op de Ipad kunnen kinderen naast Rekenwonders onbegrensd sommetjes oefenen. Een ander nadeel is dat de goede resultaten volgens sommigen samenhangen met de kennis en kundigheid van de leraar. Maar als ouders leer je zo intensief met je kinderen samen dat je vanaf groep 3 prima de methodiek van Singapore Math onder de knie kunt krijgen;-)

Bij de Nederlandse uitgever, Bazalt, kun je de materialen bestellen, en kunnen de werkboeken zoals meestal niet per vijf, maar per stuk besteld worden (even bellen of mailen met de uitgever). Helaas geven zij geen korting op handleidingen e.d. voor thuisonderwijzers.  Rekenwonders is daarom wel een dure methode, zeker als je de handleidingen erbij zou willen gebruiken. Ook andere leveranciers zoals bijvoorbeeld educatheek.nl verkopen Rekenwonders. 

Meer kijken: uitzending EenVandaag Singaporese manier van rekenen heeft succes (08-01-13)

sitestat

Meer lezen: (Sorry, kritische recensies in het Nederlands zijn er (nog) niet).
Bazalt, Nederlandse uitgever Rekenwonders
Singapore Rekenen, door Korstiaan Karels, onderwijsadviseur
Singapore Rekenen, Recensie Driestar Educatief
Singaporese methode maakt rekenen leuk, artikel Volkskrant 15-09-10
Wat is de Singapore rekendidactiek, onderwijsadviesbureau "Onderwijs maak je samen"

15 mei 2013

Leermomenten in het alledaagse leven...

Het alledaagse leven heeft zoveel kansen en leermomenten...en dat is (gelukkig) niet alleen zo als je thuisonderwijs geeft. Maar vandaag was ik me meer dan eens bewust van het feit wat een zegen het is om zo intensief met de kinderen samen te leven en dag in dag uit geduldig vragen te beantwoorden en te delen in hun vreugde en frustraties. 
Zo gingen Roos en ik op deze doordeweekse schooldag samen naar Ikea om een kast te kopen. Onderweg hadden we hele gesprekken. Op de heenweg vroeg Roos zich af hoe de hemel is en meldde ze: 'ik begin nu toch wel een beetje nieuwsgierig naar de hemel te worden.' Allerlei vragen (en niet zoveel antwoorden;-) kwamen tijdens ons ritje boven. Op de terugweg ging het weer over heel iets anders: verzekeringen. Wat zijn verzekeringen en waarom is het handig om 'verzekerd' te zijn. En weer thuis, tijd voor weer heel ander soort onderwijs: 
Stukje bij beetje, leren de kinderen door middel van vragen en alles wat er in het alledaagse leven aan de orde komt al zoveel! En onze kleinste meid, die heeft hele andere dingen aan haar hoofd. Zij vond het kastproject ook heel geslaagd, maar wel om andere redenen.