25 april 2013

(Kerk)geschiedenis en meer...

Deze 25 (kerk)geschiedenis verhalen kwam ik pas op Youtube tegen. Ik herken de platen van lang geleden toen de platen en verhalen een tijd als bijlage bij een opvoedblad gevoegd werden. Onze meiden zijn er nog wat aan de jonge kant voor, maar de link staat genoteerd!En dan, (sorry hoor;-) nog een keer het koor, maar daar is dan ook wel een heel speciale reden voor. Roos mocht namelijk een duet zingen, en daar is ze o zo trots op. Ze zingt bij minuut 22.

19 april 2013

Naturalis revisited

De dag begon gisteren goed...een uurtje langer slapen na een brakke nacht. Als de oudste al zes is, is alvast alleen naar beneden gaan niet zo'n probleem. Maar...vaak is het wel een verrassing hoe ik het beneden ga aantreffen, want in een uurtje kan er veel gebeuren. Soms is er intensief geknutseld (inclusief bijbehorende rommel), soms is er rustig op de bank gelezen, vaak is er gespeeld, soms is er ruzie gemaakt, soms moet ik nog op de gang wachten omdat er allerlei kadootjes snel voor mij verstopt moeten worden en soms wacht me een heerlijke fruit/groente/wat-er-ook-maar-voorhanden-was salade. Maar vanmorgen was Roos wel erg creatief geweest. Ze had sinaasappels uitgeperst (ik wist niet dat ze dat kon); dat was de rivier. Daarna heeft ze met komkommer, augurken, paprika, appels en satéprikkers, krokodillen gemaakt. En dat alles op de ochtend dat we van plan waren naar Naturalis te gaan en ze ook nog een bende in de keuken achter liet. Dat viel eigenlijk ook nog wel mee, ware het niet dat ze de pot augurken per ongeluk had omgestoten en er dus augurkennat zo de besteklade in sijpelde, langs de keukenkastjes en zo een mooi riviertje op de vloer vormde. Na het 'erg leuk gedaan Roos, maar ruim je ook even de rommel op' en 'maaammmmaaa, wil je me heeeeelpen', ingepakt en weer eens naar Naturalis gegaan, alwaar we met een gezellige groep thuisonderwijzers het museum bezochten.  

9 april 2013

Bloementuintje en koor

Vandaag een erg leuk knutseltje gemaakt, erg eenvoudig maar met een leuk effect; een pop-up bloemenkaart. Hier vind je de instructies.Vaak krijg ik knutselinspiratie van internet (bijv. Pinterest) en andere blogs. Leuke ideetjes print ik uit, of sla ik op en hoop ik later weer te kunnen vinden ;-)

En dan nog een 'rectificatie'. Pas schreef ik over een mandala glasverftekening die we hadden gemaakt (ook van internet geplukt;-). Pas later kwam ik erachter dat deze vorm van tekenen veel gebruikt wordt in Oosterse levensbeschouwingen en steeds populairder wordt. Bij verdieping in deze vorm van tekenen kwam ik erachter dat de achterliggende gedachten mijlenver van mij af staan. Wie geïnteresseerd is voor een kritische reflectie op mandala tekenen vanuit christelijk perspectief: Bijbel en Onderwijs en St. Promise hebben er iets over geschreven.

En afgelopen zondag hebben de meiden weer een kooruitvoering mogen geven, dit keer in nieuwe koorkleding!
               

2 april 2013

Gymen

Gymen en thuisonderwijs... dat is een wat lastige combinatie. 't Is ook niet echt noodzakelijk; in de speeltuin en in de huiskamer kan ook prima gegymd worden. Maar toch biedt een gymzaal mogelijkheden die thuis of in de speeltuin niet zo goed te realiseren zijn. Zo zie ik nog geen touwen en ringen zwaaien door de kamer en trefbal lijkt me ook niet zo handig. 
Dus toen we de mogelijkheid kregen om met andere thuisonderwijs- gezinnen uit de buurt regelmatig te gaan gymen, grepen we dat met beide handen aan. En ik kan niet anders zeggen, de kinderen...genieten! Ze vinden het heerlijk om samen met anderen twee uurtjes te bewegen en uitgedaagd te worden. De ouders bereiden de gymuurtjes om de beurt voor, en zo hebben de kids een afwisselend programma.  

Leren 'dribbelen'

Bijna raak!

Oefeningen met een hoepel

Zwaaien maar!