26 november 2012

Advent

Het is weer bijna Adventstijd. Ik weet nooit zo goed wat ik met Adventstijd aanmoet, hoe bereid je je voor op het Kerstfeest? Daarbij is Kerst zo commercieel geworden dat je echt moeite moet doen om bij de essentie van het feest stil te staan. Maar gelukkig kun je met kinderen niet anders dan stilstaan bij feesten en ik ben niet de enige die het belangrijk vind. Vandaag nog las ik in Exodus 15: 25 e.v. "Ook als u eenmaal in het land bent dat de HEER u zal geven, zoals hij heeft beloofd, moet u dit gebruik in ere houden. En als uw kinderen dan vragen: “Wat betekent dit gebruik?” antwoord dan: “Wij brengen de HEER een pesachoffer omdat hij de huizen van de Israëlieten voorbij is gegaan toen hij de Egyptenaren strafte; ons heeft hij gespaard.”’  
We hebben gedenkdagen nodig om ook onze kinderen te vertellen van Gods grote daden.
 
Dit jaar gaan we als voorbereiding op het Kerstfeest ons bezighouden met de "Jesse Tree''. De Jesse Tree laat het voorgeslacht van Jezus zien en vertelt het verhaal van Gods reddingsplan beginnend bij de schepping tot de komst van de Messias. De naam komt uit Jesaja 11:1:  "Want er zal een twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï, en een loot uit zijn wortels zal vrucht voortbrengen."
Elke adventsdag wordt een versiering in een boom opgehangen die iets vertelt over de lijn waarin de geboorte van Jezus staat.  
 
O.a. hier kun je overdenkingen en plaatjes vinden om in de boom te hangen, maar als je op internet zoekt, kun je nog veel meer vinden. Het zou er ongeveer zo uit komen te zien:
 


 
 
Onze boom 'staat' al, de komende tijd gaan we hem versieren en elke dag even stilstaan bij een stukje uit de heilsgeschiedenis. Rechts van de boom hangen de nummers 1-25 zodat de kinderen elke dag een nummer kunnen omdraaien. Die kun je overigens hier vinden en printen. Ik heb ze gelamineerd zodat we ze volgend jaar eventueel weer kunnen gebruiken;-)
 


 
Madelief zag in onze boom eerder een mooie autobaan;-)

Enkele van de uitgeprinte plaatjes die de komende tijd in de boom gehangen zullen worden
Van zolder heb ik onderstaande boom ook weer eens tevoorschijn gehaald. 2 jaar geleden hadden we hem ook al gebruikt. Alle vakjes zijn weer gevuld met briefjes, opdrachtjes, kleine kadootjes, snoepjes enz. Zo zitten er bijvoorbeeld de briefjes in: 'Vul een schoenendoos voor een kind in een ver land en maak een kerstkaart voor de buren'.
De bakjes zijn gemaakt van halve wc-papierrolletjes, geverfd door een kind en afgedekt met crepe-papier. Er zijn 25 vakjes, dus we beginnen op 1 december! De tijd dringt, maar je kunt nog zo'n leuke boom maken met de kinderen. En 's avonds als ze op bed liggen vullen ;-) Ze zullen het prachtig vinden om elke dag een vakje open te scheuren en verrast te worden.
 
 
Nog meer? Zij heeft ook een aantal leuke ideeën voor de invulling van Adventstijd op een rijtje gezet.
O ja, als je voor jezelf nog een mooie voorbereiding voor Adventstijd zoekt, kun je eens hier kijken (van Good Morning Girls).
 


22 november 2012

'Gewoon' de kinderboerderij

Vanmiddag even weer 'gewoon' naar de kinderboerderij. Als het november is en het zonnetje schijnt, dan ligt de kinderboerderij om de hoek. Op de fiets (niet te geloven hoe lang het duurt voordat we alle vier op de fiets zitten...;) en gaan maar.  De meiden genoten en ook onze 'baby' vond het prachtig.  
 


 

 


20 november 2012

Diploma's enzo

Onze Roos is gek op diploma's. Hoe ze erbij komt, weet ik niet, op een gegeven moment heeft de term diploma een bijzondere gevoelswaarde gekregen, waarschijnlijk toen ze op zwemles ging zwemmen voor haar A-diploma.
We zijn er gewoon in mee gegaan, hier een overzicht van haar diploma's tot nu toe, sommige diploma's kreeg ze op eigen verzoek. Zo heeft ze een knoop- en ritsdiploma, een pengreepdiploma, een strikdiploma, een ballondiploma en een springdiploma;-)  


 
Afgelopen zaterdag behaalde ze haar eerste echte diploma, het geluk straalde van haar af. Ze moest veel extra oefenen om met deze diplomaronde mee te mogen doen, maar ze heeft er de waardevolle les mee geleerd, dat je met veel oefenen en de wil om ervoor te gaan, iets kunt bereiken. Gefeliciteerd meid! 
 

16 november 2012

Knusteldefrutsel...

Nu we weer wat vaker binnen zitten, gaan we ook weer wat meer knutselen, hoewel vooral onze oudste knutselt het hele jaar door of als het aan haar ligt, de hele dag. Zo wachtte mij pas deze prachtige verrassing toen ik wat later uit bed kwam en de twee oudsten al beneden waren. Een tekening met viltstift, daarna met een keukenpapiertje met water er overheen. En nog een kleine verrassing... als ik goed keek (en rook)...er was ook zeep gebruikt. 'Kijk maar naar de belletjes.' Een aantal exemplaren lag op de piano (!) te drogen...
 

Of deze papegaai, nog niet af, met puntenslijpsel gemaakt, sommige van de pas nieuwe potloden zichtbaar korter;-(
 
 
Deze maakten we met elkaar; buiten verschillende bladeren zoeken, omtrekken en natekenen, lijm over de lijnen, voor deze keer lekker dik, daarna met ecoline eroverheen; een prachtige herfstplaat en enthousiaste kinderen. Check wel even of de lijm een wat elastische lijn achterlaat, Madelief had geen goede lijm, en dus werkte het niet. Maar ze gaf haar eigen draai aan het project; het maakte haar niks uit.
 
 
 

Nog niet uitgeknusteld? Dan is dit ook nog een ideetje van meloenpitten en spliterwten. De vis met de naam Liene...
 
 
Of gewoon lekker tekenen.....
 

 
Soms kan de creativiteit me niets anders dan een diepe zucht ontlokken,
 
 
 
zoals deze twee, volgens de dader hartvormige, gaten geknipt in onze bank, met als uitleg:  'ik had lapjes nodig, om me te beschermen tegen de kogels' (van zuslief)...