30 juli 2012

Je ouder voor jezelf...

Als je alle dagen met de kinderen samen bent, heb je soms weinig tijd voor een momentje met je kind alleen. We lossen dat op door verschillende bedtijden, zodat de oudste in dit geval, even het rijk alleen heeft. Wat we ook vaak doen is bij de dagelijkse klussen buitenshuis één kind (en regelmatig de baby;-) meenemen. Gezellig even samen kletsen tijdens de dagelijkse boodschappen, tankbeurten, postkantoorbezoekjes etc. Pasgeleden op een avond ging m'n man zijn hobby uitoefenen; op zoek naar waterhozen aan de kust. (Dit is zijn blog.) Onze oudste mocht mee...en genoot!
24 juli 2012

Dicht bij huis

Dicht bij huis is het net zo goed leuk! We genieten thuis van de vakantie, zon of niet;-)  
Picknicken in de tuin

In de speeltuin naast de deur

mmm, rode bietjesNatuurspeeltuin in Den Haag

Speeldernis in Rotterdam


Villa Zebra met het JeugdvakantiepaspoortEn als het na komende vrijdag weer minder mooi weer wordt, kunnen we weer gezellig gaan knutselen: Handen onder de kopieermachine, uitknippen en opplakken, mooi versieren, plastificeren en klaar is een leuke placemat.

14 juli 2012

Groen poetsen (deel 3; slot)

In het ledenblad van de ASN Bank "Ideaal" stond een tijdje terug een leuk artikeltje over groen poetsen. "Is bij u ook sluipenderwijs het keukenkastje vol komen te staan met chemische schoonmaakmiddelen? Nergens voor nodig, voor elk chemisch goedje is een milieuvriendelijk alternatief. Tijd voor de grote, groene voorjaarsschoonmaak." Ik zal dit artikeltje overnemen op m'n blog. (zie nergens copyright staan;-)
Vandaag deel 3: 'de slaapkamer, de woonkamer en de buitenboel'.
Hier en hier kun je de eerdere blogs lezen.

Slaapkamer
Luchten! Gooi de gordijnen en de ramen open, elke dag. Laat frisse lucht en zonlicht binnen, daar kan de huisstofmijt niet tegen. Hang de dekbedden en kussens uit het raam. Heeft u dekens? Grijp de mattenklopper of roep uw partner en ga samen ouderwets dekens kloppen. Matrassen regelmatig keren. Voor een extra opfrisbeurt strooit u een laagje soda op de matras (een kwart zak per eenpersoonsmatras per kant). Een paar uur laten intrekken en de korrels eraf vegen of zuigen. Alles nat afnemen, met uw zelfbereide schoonmaakmiddel. (Vul een fles met 0,5 liter water, vier theelepels groene zeep en vier tot zes theelepels zuiveringszout. Beetje citroensap erbij, schudden en klaar is uw allesreiniger).

Woonkamer
Hier hoeft niet alles nat. Hout kunt u beter afstoffen en daarna inwrijven met olijfolie. Gerbuik een microvezeldoek als stofdoek en schud die tussendoor even buiten uit. De ragebol gaat langs het plafond en de muren. Vloeren moppen? Met groene zeep natuurlijk, voor geen enkel materiaal schadelijk. Kleverig wordt het alleen als u teveel gebruikt. Een hardnekkig vuile plek of modderpoten van de hond: wat soda op een nat sponsje voor glad materiaal, likje groene zeep voor tapijt of stof. Leren stoelen en banken krijgen weer glans dor ze in te wrijven met olijfolie.

Buitenboel
Ramen lappen kan met water en azijn. Of doe twee doorgesneden uien in een emmer met warm water en zeem daar uw ramen mee. Nawrijven tegen strepen met een krantenprop. Zet de ramen overal in huis dagelijks open of op een kiertje. Heeft u ventilatieroosters, ontstof die dan regelmatig. Een goed geventileerd huis is een fris huis. Daarvoor heb je geen luchtverfrissers nodig. Wel planten en bloemen, dat zijn natuurlijke luchtverfrissers.

Afgezien van die krantenproppen, zitten er leuke ideeën bij. Succes met schoonmaken!
  

9 juli 2012

Wat eten we vandaag....

Soms, heel soms, eten we uit eigen (vierkantemeter) zoldertuin...
Maar vaker eten we van ons biologisch groentenabonnement. We krijgen voor vier dagen per week groenten, een zak aardappels en wat fruit van een boerderij uit de buurt. Groenten van het seizoen, onbespoten en uit de buurt. Het is even wennen met veel onbekende groenten (paksoi, rabarber, postelein, koolrabi etc.), maar ook erg leuk om weer nieuwe dingen te proberen. Van mij hoeft niet alles biologisch te zijn, maar als het even kan, is dat wel fijn.Zaterdag waren er zelfplukdagen op de boerderij. Dus wij ernaar toe en doperwten geplukt. Het was een vrij prijzig doperwtje. We reden verkeerd, moesten tol betalen, benzine, de prijs van de doperwten, maar we hadden een gezellige en erg leerzame middag. De peulen, doperwten en kapucijners hingen naast elkaar; konden we mooi het verschil zien. Ik weet zo weinig over groenten e.d. dat ik het ontzettend leuk vind om als gezin te leren over ons voedsel. Food literacy heet dat, kennis van voedsel en hoe het geproduceerd wordt, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Vaak staan we met verwondering te kijken hoe er uit een klein zaadje een prachtige plant groeit. Dat maakt ons stil en dankbaar voor de bijzondere gaven die God geeft. Echt waar, doperwten aan een plant maken veel meer indruk dan doperwtjes uit een blikje..;-)