25 mei 2012

Zon!

Zon, water en kinderen, een ideale combinatie...

En buiten opdrachtjes maken, heerlijk toch? Dit plaatje was overigens al eerder dit seizoen, momenteel hebben we een beetje een tropenrooster...

22 mei 2012

Vogelklas

Vandaag bezochten we samen met andere thuisonderwijsgezinnen de Vogelklas Karel Schot, deze vogelopvang verzorgt zieke, gewonde en jonge vogels, die in de stad of in de omgeving van Rotterdam gevonden worden. Eerst gespeeld en elkaar gesproken in de naastgelegen speeltuin en daarna ademloos luisteren en kijken naar alles wat er verteld werd!
Roos vond het fantastisch, ze heeft zoveel interesse in vogels, en voor haar had ik dit eigenlijk ook georganiseerd;) En natuurlijk ook voor alle andere kinderen en moeders die ook een hele leuke middag hebben gehad.
Roos had een tekening voor de Vogelkas gemaakt,die gelijk werd opgehangen

Binnenbassin voor zieke vogels

Kleine moederloze vogeltjes

Er waren ook zieke egeltjes

Vogels kijken

19 mei 2012

Ze fietst!

Tja, het is voor de buitenwereld waarschijnlijk geen wereldnieuws, maar voor ons wel hoor (en voor oma die trouw onze blog leest ook); onze driejarige Madelief fietst! Fabrikanten van loopfietsjes zeggen dat het loopfietsje goed voorbereidt op het echte fietsen, nou ik ben wel geneigd ze te geloven. Het loopfietsje en Madelief waren onafscheidelijk. Kort nadat we het fietsje met trappers hadden geïntroduceerd, vroeg ze al of de zijwieltjes eraf mochten. Prima, proberen kan geen kwaad. Even in de kamer geoefend, de volgende dag naar buiten en binnen een half uurtje fietst ze als geen ander! Alleen moet ze het remmen nog een beetje oefenen...


 

14 mei 2012

Vaderdag

....dat was het gisteren hier. Nee hoor, grapje. Wat ik het leukst vond aan moederdag? Dat mijn kinderen zo genoten! De pret begon de dag ervoor toen ik, nadat ik mijn lieve man aan het werk had gezet met het knutseltje, maar het hem niet lukte (zijn kwaliteiten liggen ergens anders), met de kinderen aan het knutselen was voor moederdag. Ik had een kant-en-klaar pakketje bij de Hema gekocht, maar was een beetje voorbarig wat betreft de leeftijd. Dat kunnen ze wel...niet dus, zit ik op het laatst m'n eigen moederdagkadootjes te naaien, en het is nog niet af (tot volgend jaar bewaren maar;-) Da's dan toch wel een nadeel van thuisonderwijs. Voor moederdagkadootjes moet je ook al zélf zorgen...;-)

 

Gelukkig had pappa de oplossing die altijd werkt; we maken een tekening in alle vroegte...
 
 En ik kreeg nog meer...twee haarklemmen die de kinderen op eigen verzoek grotendeels zelf betaald hebben uit hun spaarpot en een boek dat al lang op mijn verlanglijstje stond. Ik lees al een tijdje het 'een vrouw naar Gods hart' dagboekje, erg inspirerend en bemoedigend, dus nu wilde ik graag het boek eens lezen.


12 mei 2012

Groen poetsen deel 2

In het ledenblad van de ASN Bank "Ideaal" stond deze maand een leuk artikeltje over groen poetsen. "Is bij u ook sluipenderwijs het keukenkastje vol komen te staan met chemische schoonmaakmiddelen? Nergens voor nodig, voor elk chemisch goedje is een milieuvriendelijk alternatief. Tijd voor de grote, groene voorjaarsschoonmaak." Ik zal dit artikeltje overnemen op m'n blog. (zie nergens copyright staan;-)
Vandaag deel 2: 'de keuken'.


Geen keuken wordt schoon zonder soda en azijn. Pannen ontvetten: uitkoken met een schepje soda. Ook theeaanslag in de theepot verwijdert u zo. Bij een vette oven: de oven kort voorverwarmen, de wanden insmeren met groene zeep en een bakje kokend water met citroen erin zetten. Oven dichtdoen, nachtje laten intrekken en dan afnemen met een vochtig doekje. RVS wrijft u op met olijfolie, gaspitten weekt u in schoonmaakazijn. Schuren kan met een papje van zout in azijn opgelost. De waterkoker en koffiezetter ontkalkt u met schoonmaakazijn. Puur of met wat water vermengd erin gieten, laten intrekken en niet vergeten daarna om te spoelen. Vette magnetron? Schijfjes citroen in een bakje water erin zetten, een paar minuten op vol vermogen en dan schoonvegen met een doek. Een doorgesneden citroen in de oven of vaatwasser tijdens het gebruik houdt vet en kalk tegen. Afvoeren- ook van de vaatwasser- ontstoppen met soda en heet water. Op naar de koelkast: maak een sopje van warme soda (1 eetlepel per liter water) en een likje groene zeep. Droog de koelkast met een doek. Zijn de rubber randen beschimmeld? Gebruik daarvoor een wattenstaafje gedrenkt in citroensap. Glasplaten opwrijven met een krant gedrenkt in schoonmaakazijn.

Ik moet gelijk maar wel even een mogelijke illusie ontkrachten; ik ben absoluut geen ster-schoonmaker, ik houd er ook niet van;-) Maar ik vind het gewoon leuk om weer aandacht te vragen voor de oude middeltjes. Ik heb lang geloofd dat de duurste (schoonmaak)spullen het beste werken, en ze werken ook wel, maar ten koste van wat? Leuk toch, dat schoonmaken ook gewoon kan met die ouderwetse, goedkope en milieuvriendelijke middeltjes. Voor mijn 'oudere lezer' of 'groene' lezer is dit waarschijnlijk allemaal gesneden koek, maar ik moet nog echt ingewijd worden in oma's middeltjes. Voor wie nog meer wil lezen over duurzaam schoonmaken kan er hier nog wat over lezen.

7 mei 2012

Molen

 Afgelopen zaterdag waren we bij 'onze molen' waar op dat moment graan tot 'ons tarweweel' werd gemalen. Vandaag brood gebakken, nog 19,5 kg te gaan;-) De kinderen (en ik) vonden het erg leuk het brood te eten van het graan dat we zaterdag vermalen zagen worden.

 


2 mei 2012

Bloemen!!!

Vandaag met onze (overgroot)oma naar de Keukenhof geweest. Prachtig was het! En fijn om iets voor onze oma te kunnen doen!
We waren niet de enigen die onze bloemenmeisjes erg graag op de foto zetten, de toeristen uit verre landen (Japan e.d.) vonden hen ook erg leuk.