30 april 2012

Koninginnedag!!

Al een tijdje zit Roos op een koor, het Ridderkerks kinderkoor. Vandaag deed ze voor het eerst mee met een uitvoering, en dat was best een beetje spannend, maar heel erg leuk!
Het zijn wat ongelukkige opnamen, maar is het maar voor het idee, en voor ons een mooie herinnering. Ook op de site van het kinderkoor staat nog een fotoverslagje en hier een compilatie die door een ander gemaakt is. 


's Middags naar de vrijmarkt bij ons in de buurt, het was een geslaagde dag!28 april 2012

Groen poetsen deel 1

In het ledenblad van de ASN Bank "Ideaal" stond deze maand een leuk artikeltje over groen poetsen. "Is bij u ook sluipenderwijs het keukenkastje vol komen te staan met chemische schoonmaakmiddelen? Nergens voor nodig, voor elk chemisch goedje is een milieuvriendelijk alternatief. Tijd voor de grote, groene voorjaarsschoonmaak."
Ik zal dit artikeltje overnemen op m'n blog. (zie nergens copyright staan;-)

Vandaag deel 1:  Badkamer en WC.
"Kranen en tegels maakt u zeep- en kalkvrij met een sopje van half water, half schoonmaakazijn en het sap van een citroen. Is het vuil hardnekkiger? Leg een doek om de kraan en drenk die met een mengsel van gloeiend hete azijn en water (beide 100 ml) en een snufje zout. Naspoelen met water en goed droogwrijven. Wrijf kranen sowieso droog na elke douchebeurt, dan heeft kalkaanslag minder de kans. De spiegel blijft onbeslagen en glimmend wanneer u die insmeert met wat scheerzeep. Schimmel bestrijdt u met citroensap. Wasbak verstopt? Pak de plopper of draai de zwanenhals open en verwijder zeepresten en haren. Daarna een lepel soda en kokend water door de afvoer. De wc-pot blijft kalkvrij met een scheut schoonmaakazijn. En...gooi die spuitbus maar weg: steek een kaarsje aan tegen vieze geurtjes."

Ik maak eerst maar eens mijn voorraad schoonmaakmiddelen op. En dat duurt nog wel even, want

23 april 2012

Naturalis

Afgelopen vrijdag waren we in Naturalis. De laatste keer dat we er waren was Roos 1 jaar, en keek ze alleen lieflijk naar al die lieve (opgezette) dieren. Nu is het anders, nu doet ze actief mee, in het onderzoek. "Dat ga ik even onderzoeken", zegt ze wijs als er een vraag uit het doosje komt. We waren er klokslag 10 uur en waren om vier uur 's middags nog niet uigekeken, maar het moet gezegd worden dat er dan ook wel een hele leuke leer-speelplek achterin op de vierde verdieping was...

Een foto-impressie:


(sorry, teksten staan er een beetje kort in, ik moet nog een beetje oefenen, vind het nu niet nodig weer opnieuw te beginnen; betere dingen te doen;-)

Maar dit onderdeel was het meest favoriet:


19 april 2012

Eierkoeken

Geïnspireerd door het EO-natuur/kleuterprogramma "Koek en Ei", wilde Roos graag een keertje zelf eierkoeken maken. Al een tijdje beloofd, en vandaag eindelijk eens gedaan. Een eenvoudig recept met een prima resultaat! We bakten gezellig met onze achterbuurvrienden.

Je hebt nodig voor 12 eierkoeken:
- 3 eieren
- 150 gr suiker
- 2 gr zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 30 gr. maïzena
Even in't kort: eieren, suiker, zout en vanillesuiker in een kom doen. Ongeveer 8 minuten mixen met een mixer tot beslag luchtig en lichtgeel is. In fasen (gezeefd) zelfrijzend bakmeel en maïzena toevoegen, roeren en klaar.  Op de bakplaat hoopjes beslag leggen (niet te dicht bij elkaar), 20 minuten in de oven op 150 graden en ziedaar, lekkere eierkoeken.   Nu had Roos bij 'Koek en Ei' ook gezien dat je brandnetelsoep kan maken, nou dat gaan we ook tzt eens proberen, dus als iemand een brandnetelveldje weet....;-)

17 april 2012

Avifauna

Met andere thuisonderwijzers hebben we gisteren een bezoek gebracht aan Avifauna, gezellig in een bijna leeg park. Nou ja, er waren natuurlijk wel veel vogels-;)Roos heeft veel interesse in vogels, dus dit was zeker voor haar een erg leuk uitje. En...er is een enorme speeltuin met klimtoren en lange glijbanen. Roos zocht haar grenzen op en durfde uiteindelijk van de hoogste glijbaan af! (geluid even aanzetten;-)


9 april 2012

De dood (is overwonnen!)

De dood; dat is nu niet echt een fijn onderwerp voor een blogbericht. Maar het is geen onderwerp voor de doofpot, ik wil er wat over schrijven zodat anderen er ook wat aan kunnen hebben. De afgelopen weken moest ik er heel wat over nadenken en over praten omdat onze oudste dochter ineens na een nare droom heel veel vragen en veel angst had voor doodgaan en veel verdriet door het besef dat ze vroeg of laat mensen om haar heen gaat verliezen. En dat zijn reële vragen en angsten; onze beide vaders zijn lang en kort geleden overleden. Toen verwerkte ze dat vooral door een aantal maanden begrafenisje te spelen.  Ze accepteerde mijn antwoorden op haar vragen en speelde weer verder alsof het nergens over ging. Maar nu is het anders, het besef van de eindigheid van het leven komt ineens hard bij haar aan.
We troostten en praatten heel wat af over haar vragen, hoe is het om dood te gaan, hoe is het in de hemel, gaan kinderen ook dood, wanneer ga jij dood, enz.enz. vaak 's avonds voor het slapen gaan. En wat loop je dan elke keer tegen je eigen vragen aan. Wat extra hulp bij dit lastige onderwerp was dan ook welkom;-)


Dit boekje heb ik met haar gelezen. Op de website van de uitgever kun je ook een bijlage openen voor ouders met achterliggende gedachten en gesprektips en -vragen. Heel geschikt voor jonge kinderen.
Een diepgaander behulpzaam boek is "Grootvader en ik praten over doodgaan', dat meer inhoud heeft ten aanzien van de betekenis van Jezus' opstanding voor ons eeuwig leven. Helaas is dit wat oudere boek niet meer nieuw verkrijgbaar.Wat een prachtige 'timing' was het dat het nu net Pasen is. We mochten er als gezin en in de kerk bij stilstaan dat door Jezus' sterven en opstandig ons leven bij het sterven niet ophoudt. De opstanding van Jezus is een afrekening met de dood!
We hoorden via internet een preek die Roos ook heel goed begreep. Zien op Jezus, betekent leven! En juist met Pasen bezochten we ook het graf van onze vader en opa. "Hé", zei Roos, "kijk dat is de tekst die we hebben geleerd."


Haar verdriet is nog niet voorbij. Ze wil graag dat ik een boekje maak met liedjes e.d. over niet bang zijn zegt ze, zodat ze 's avonds in bed kan lezen en zingen. Maar het kan niet anders, of de gesprekken, het bidden en zingen en vooral het vieren van Pasen moet een diepe indruk bij haar hebben achtergelaten, in elk geval heeft het dat bij mij wel gedaan!

Drie kruisen op Golgota. Aquarel van C.Stringa-Blom.