20 februari 2012

Nog even winter...

En eindelijk werd het dan echt winter, inclusief sneeuw en ijs. Inmiddels voelt het buiten alweer aan alsof het lente is, maar gelukkig werkte het weer even mee, toen we bezig waren met ons thema 'winter'.


Vogelvoer maken op de kinderboerderij


Knutselen
Leren over vriezen en dooien

Proef op de som: water wordt ijs

Even meten hoeveel sneeuw er gevallen is.
We hebben ook veel geleerd over vogels. Op de website van de Vogelbescherming kun je van alles vinden over vogels en ook luisteren naar hun geluiden. Het is zo leuk dat sinds we daarmee bezig zijn, de kinderen buiten allerlei vogels zien en ook van een aantal de namen weten. En ik was me er ook nooit bewust van dat we  tijdens één loopje naar de apotheek heel wat soorten vogels kunnen tegenkomen. In de voortuin hangt de zelfgemaakte vetbol, waar uiteindelijk een vogel op afkwam. En ook de merels weten onze voortuin regelmatig te vinden.


15 februari 2012

Speelgoed van het jaar 2011 (en 2012)

Waar spelen onze kids mee? Nou, met van alles;-)
 
Er is echter speelgoed waar onze meiden dagelijks mee spelen....auto's. Ja, je leest het goed, onze meiden spelen dagelijks met auto's, vaak aangevuld met een puzzelweg en een garage. Er is een hele maatschappij ontstaan met een burgemeester, een politie, een dokter, getrouwde stellen, kleintjes enz. De echtparen worden bij elkaar gezocht op grond van...wielovereenkomst. Auto's met dezelfde wielen mogen met elkaar trouwen. De meeste auto's hebben een naam; sterretjeswiel, snorrebaard, politie, blauwtje, grijsje, jodida, wit-jodida, pip, kopter, dokter pol, grijsrace, sneeuwitje en cars natuurlijk (die overigens geel is) enz. enz.
Er vinden herhaaldelijk reddingsacties plaats, waar veel plakband aan te pas komt, maar ook zijn er heel regelmatig verjaardagen te vieren al dan niet met een woordenwisseling over wie de jarige is.

's Ochtends beginnen we al..

Sorteren op kleur

Auto in nood
Plakband en auto's; een combinatie die alleen maar zij kan bedenken.

Ook auto's mogen plezier maken, hier met een glijbaan.

De jongste telg moet natuurlijk ook ingewijd worden

Dromen over....autootjes!

7 februari 2012

Alleen nog even uitknippen...

Ik heb de afgelopen weken niet veel tijd gehad voor blogberichtjes. Van iemand hebben onze meiden namelijk een prachtig kado gekregen, maar het moest nog wel even uitgeknipt worden...zo'n 600 plaatjes. De Bijbel in vilt. Elke dag een beetje, maar het is klaar en we zullen er zeker veel plezier aan beleven...
In dit boek staan 182 Bijbelverhalen met suggesties voor het gebruik van de plaatjes.

3 februari 2012

Blognaam verandert...

Nog even en dan verandert de naam van deze blog in www.dagelijkswonder.blogspot.com
Het blog is nu al ook te vinden via www.dagelijkswonder.nl

De reden voor deze naamsverandering is onder andere dat ik breder wil bloggen dan alleen over thuisonderwijs (hoewel daar wel het zwaartepunt ligt). Ook blijkt thuiswijs een geliefde naam onder mede-thuisonderwijzers en ik ben graag uniek...;-)

Waarom dagelijks wonder? Omdat elke dag een wonder is en zoveel wonderen kent. Vaak zijn we gericht op het grootse en het bijzondere, maar als je leert kijken naar de 'kleine' wonderen is elke dag een wonder.
Verder vind ik de schijnbare tegenstelling in de naam leuk. Het dagelijkse staat soms gelijk aan sleur en gebrek aan uitdaging, maar niks is minder waar. Voor wie elke dag met 'wonderogen' kijkt, ziet zoveel wonderlijke dingen om van te genieten.  

Dagelijks wonder verwijst ook naar het leven met God, het wonder van God met wie wij door Jezus elke dag mee in nauwe relatie mogen staan, dat is een dagelijks wonder.
  
De lach en de traan, het vallen en opstaan, binnen en buiten...overal zijn wonderen. Elly & Rikkert schreven er een leuk liedje over:

Elke boom heeft een plek
Elke bloem heeft een stek
Ieder dier zoekt een huis
Zelfs een mier of een muis
Natte sneeuw op je snuit
Hagelslag op beschuit
Als ik lach als ik zing
Als ik fluit

Overal zijn wonderen
Wonderen wonderen
Overal zijn wonderen
Luister maar eens goed
Heb je oren aan je hoofd
Zelfs wanneer je niet gelooft
Dan hoor je nog iedere dag
Wonderen om je heen


(Elly&Rikkert)