21 april 2011

Lente!

Op het moment lijkt het wel zomer buiten, maar toch nog even een vrolijke lenteknutsel delen:

 

Het potje is gemaakt van klei, daarna geverfd. Dan ijsstokjes verven en blaadjes eraan plakken. De stokjes in de klei zetten als deze nog wat zacht is. De bloemen zijn verfafdrukken van de handjes en de middelste bloemen, dat zijn de mooisten :-)

Dan hebben we nog ons vierkantemetertuintje neergezet en verschillende zaadjes gezaaid. We zijn benieuwd wat ervan wordt. Tja, als je in de stad woont, moet je soms andere manieren zoeken om de kinderen iets te leren over waar ons eten nu eigenlijk vandaan komt. Nou ja, nu denken ze misschien dat ons voedsel op balkonnen groeit...

Harken en grote brokken aarde fijn maken


Zaaien

Water geven en wachten maar...

9 april 2011

Er op uit!

De ene week is de andere niet en soms heb je van die weken dat alles tegelijk valt. Deze week waren we veel op stap en wat heeft het weer meegewerkt! Fantastisch!

Woensdag waren we met een thuisonderwijsgroep bij de poldermolen in Voorburg. De kinderen kregen uitleg over de werking van de molen en over het leven van de vroege bewoners. Daarna gingen ze nog even lekker spelen in een speeltuin.


Vrijdag waren we met onze (schoon)ouders in Blijdorp. Een heerlijke dag, de kinderen en ook wij hebben ervan genoten.  
Vandaag waren we bij het natuurcentrum Rotta Natuur-en Vogelwacht in Bergschenhoek waar imker Johan ons enthousiast vertelde over zijn vak.1 april 2011

Thuisonderwijs in het nieuws

De afgelopen week was een roerige week voor thuisonderwijzers. Vrij plotseling kwam er een landelijk debat over thuisonderwijs op gang toen een groep orthodox-islamitische ouders in Amsterdam aangaf hun kinderen zelf les te willen geven omdat hun school de deuren moest sluiten. Het bleek wel een beetje een storm in een glas water, want uiteindelijk waren er nog maar een handvol ouders over die thuisonderwijs willen geven, maar het leverde wel veel publiciteit op. Vorig jaar nog zag de minister geen reden tot wetswijzigingen rond het thuisonderwijs, maar nu moet het allemaal opnieuw bekeken worden. Even noemde ze dat ze wellicht de vrijstelling van de leerplicht op grond van richtingsbezwaar gaat aanpakken, maar dat lijkt gelukkig uit de lucht. De vaste kamercommissie van OCW kwam gisteren bij elkaar om het thuisonderwijs te bespreken. Hier kwam uit dat een meerderheid ervoor is om de vrijstelling van leerplicht op basis van richtingsbezwaar, art. 5b in de wet te laten. Wel gaat de minister verder onderzoeken of er maatregelen nodig zijn onder andere op het gebied van toezicht op thuisonderwijs. Hoewel ik niet op toezicht zit te wachten, de overheid moet zoveel mogelijk achter de voordeur van mensen wegblijven, kan ik me wel voorstellen dat de politiek een bepaalde vorm van toezicht wenselijk vindt. Als er toezicht komt, hoop ik dat het een hele 'milde vorm' van toezicht is dat rekening houdt met de eigenheid van thuisonderwijs en thuisonderwijzers.

De toonzetting van veel berichten lijkt neutraal of gematigd positief te zijn. Logisch ook, een journalist die nu nog aankomt met "arme kinderen achter geraniums" heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Niemand kan meer om het buitenlands en in mindere mate ook binnenlands onderzoek heen dat thuisonderwezen kinderen op alle gebieden minstens net zo goed en vaak ook beter scoren dan schoolkinderen, niet in het minst op sociaal en emotioneel gebied. (zie rechts van deze post voor links onder het kopje thuisonderwijs). Via deze link (van de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs) kun je nog antwoorden op veelgestelde vragen over thuisonderwijs lezen, zoals wat is richtingsbezwaar, hoe zit het met de sociale ontwikkeling en deelname aan de samenleving, kan een ouder onderwijs geven etc.

Een greep uit de publiciteit: 
Een thuisonderwijsgezin bij uitgesproken EO.

- Het verbieden van thuisonderwijs is gevaarlijk. (ND)

- Een Haags thuisonderwijsgezin in de Volkskrant.

- Het laatste nieuws: Tweede kamer voor thuisonderwijs. (RD)

Een eerder artikel: Populariteit thuisonderwijs groeit.(RD)

Genoeg serieuze zaken besproken nu. We hadden deze week ook nog een jarige man en pappa. Naomi verfde een leuk kadootje voor hem. Maar niet alleen het kadootje werd versierd...Voor een feest moet je er natuurlijk ook een beetje feestelijk uitzien...