11 januari 2011

Blaise Pascal

Onlangs waren wij in Clermont- Ferrand in Frankrijk. 's Avonds op de hotelkamer keken we op internet om wat informatie te vinden over deze stad. We kwamen onder andere tegen dat dit de geboorteplaats van Blaise Pascal (1623) is. Deze man staat bekend als een uitzonderlijk begaafd persoon die veel betekend heeft voor de wis- en natuurkunde, filosofie en theologie. Hij werd maar 39 jaar.
Interessant is om te weten welke vader en moeder achter deze persoon stonden. Van zijn moeder is bekend dat zij overleed toen Pascal 4 jaar oud was. Zijn vader, Etienne, besloot toen zijn werk door te verkopen aan zijn broer, zodat hij zich helemaal kon wijden aan de opvoeding van zijn kinderen. Hij onderwees hen zelf. 

Dat vind ik bijzonder, dat een vader zijn werk opgeeft om zich aan de opvoeding en het onderwijs van zijn kinderen te wijden. Blijkbaar kon hij dat financieel redden, maar toch gaf hij daarmee een hoop op. Het is niet te zeggen wat er van Blaise geworden was als zijn vader andere keuzes had gemaakt, maar in elk geval heeft het hem geen kwaad gedaan dat hij dag in dag uit bij zijn vader doorbracht.

Enkele diepzinnige uitspraken van Blaise zijn:

"Het hart heeft zijn redenen, die het verstand niet kent."

“Wat voor een maniak is de mens? Wat een nieuwtje is hij, hoe absurd is hij, hoe chaotisch en wat een brok tegenstrijdigheden, en toch: wat een talent! Hij is de rechter over alle dingen, maar toch een zwakke worm. Hij is de bergplaats van de waarheid, maar toch vervalt hij in twijfel en fouten. Hij is de glorie en het uitschot van het universum!”

Of deze:
"Alles wat onbegrijpelijk is, houdt daarmee nog niet op te bestaan."

En deze bevalt mij ook wel :-)
"De deugd van een mens moet niet afgemeten worden naar zijn buitengewone verrichtingen, maar naar zijn dagelijkse doen."

Tot slot deze mooie uitspraak:
"Er zijn twee soorten mensen: rechtvaardigen die zich voor zondaars houden en zondaars die zichzelf als rechtvaardigen beschouwen."

Bronnen: allaboutphilosophy.org, Citaten.net en Wikipedia.