25 februari 2010

Van alles wat

Even een korte update.
We zijn er een weekje tussenuit geweest op de Veluwe. Daar lag nog een mooi laagje sneeuw, leuk voor de kids maar ook voor ons. De bossen waren prachtig wit.

Met Naomi zijn we weer aan de slag gegaan. Deze week is het thema uit de Bijbel de zondeval, een moeilijk onderwerp. Wat ik bijzonder vond om te zien en ook aan m'n kind te vertellen is dat God al bij het meest tragische moment uit de geschiedenis, beloofde dat het goed zou komen!
Hiernaast een knutseltje bij dit verhaal. Ik was verrast om te zien hoe ze Adam en Eva tekende (zie de arm van Eva uitreikend naar de vrucht).

Ik ben de laatste tijd veel aan het nadenken over verantwoordelijk omgaan met Gods schepping, dat betekent met de natuur maar vooral ook met de medemens. Ik merk dat ik soms materialistisch ben ingesteld en (als geboren stadmeisje) weinig weet van de natuur en wat de natuur ons te geven heeft op een verantwoorde manier. Daarom ben ik ook nu een boekje aan het lezen over sober leven. (Niet meer dan eerlijk). Ik hoop uiteindelijk uit te komen bij een 'voetafdruk' (een maat voor hoe groot de impact van je levensstijl is op de aarde), die recht doet aan elk mens op aarde. In een rechtvaardige en eerlijke situatie zouden de mensen op aarde een min of meer gelijke levensstandaard moeten hebben, dus wil ik streven naar een consumptieniveau waarbij dit gemiddelde benaderd wordt, maar dat zal denk ik helaas nog wel even duren...

5 februari 2010

Op dreef...

Begin van dit jaar zijn we gestart met een wat meer gestructureerde dagindeling.  Bij ons helpt structuur om de dag goed te benutten. Naomi is erg leergierig en houdt erg van knutselen; door wat gestructureerder bezig te zijn, lukt het ons beter om dingen voor elkaar te krijgen. We hebben nu wekelijks- of tweewekelijks een bepaald thema van één van de kiddo-doosjes (waar ik eerder over schreef). Daarnaast volg ik enigszins het curriculum voor 3- en 4- jarigen geschreven door een Amerikaanse thuisonderwijsmoeder die ook leerkracht is geweest. (http://www.abcjesuslovesme.com/). Zo zijn we nu al enkele weken met de schepping bezig. Naomi leert daarbij bijvoorbeeld de tekst uit Genesis 1:1, een liedje,een rijmpje etc. Ze kan het scheppingsverhaal al goed zelf vertellen. 

De afgelopen weken behandelden we ook het thema 'tijd', een lastig begrip voor een 3-jarige, maar Naomi was erg enthousiast over de klok die ze gemaakt had en de boekjes die we bij het thema lazen. Natuurlijk hoeft ze nog geen klok te kunnen kijken, maar het is toch leuk als ze enthousiast zegt: 'het is drie uur'!  Aan het eind van de week, kreeg ze een simpel horloge, ze is er zo blij mee dat er geen dag voorbij gaat of ze wil het horloge om.
Wat we toen ook gemaakt hebben is een dagplanning met de begrippen ochtend, middag en avond. Als we iets hebben gedaan mag ze het bijbehorende kaartje omdraaien. Natuurlijk zit er ook een kaartje 'computer' bij, want een spelletje op de computer doet ze graag en wanneer is daar het meest uitgelezen moment voor?.. ja, natuurlijk als ik eten aan het koken ben. Sinds we deze inzichtelijke dagplanning gebruiken, vraagt ze overdag veel minder of ze op de computer mag, ze kan namelijk zo zien wanneer ze mag.  Boven nog een impressie van het stukje muur gereserveerd voor thuisschool.

Deze week en volgende week zijn we bezig met het thema 'familie'. We praten over pappa, mamma, zus, opa's en oma's, ooms en tantes. Dan wordt het een beetje lastig. Om het inzichtelijk te maken, heeft ze een paar foto's gemaakt, en met wat foto's die ik nog had liggen konden we een heuse stamboom met appels maken!


De gestructureerde 'luistermomenten' zijn altijd maar kort. Een driejarig kind heeft maar kort de aandacht en speelt het liefst (nou ja en kleuren dan).
Naast gestructureerde thuisonderwijsmomenten proberen we ook de deur uit te gaan. Speel-o-theek, vriendjes J., J., en S., andere thuisonderwijs-gezinnen, soms zit de week aardig vol, en dan nog de normale dagelijkse en niet-dagelijkse bezigheden. Juist de laatste tijd heb ik een aantal thuisonderwijsgezinnen in Rotterdam bezocht. Als Naomi thuis is, blijft ze de namen van de kinderen oefenen met de bijbehorende moeder. Heel grappig.
Tot nu toe geniet ik ervan. Ik ben echt zo blij en dankbaar met deze keuze. We kregen vandaag een inschrijvingskaart van de gemeente voor de basisschool binnen; ik kan me niet voorstellen dat Naomi binnenkort naar school zou moeten gaan. Soms bekruipen me natuurlijk wel wat twijfels, maar gelukkig heb ik hele inspirerende voorbeelden om me heen! Zelfstudie in het hoekje...