22 december 2009

Kerst

Elke week speelt Naomi met vriendinnetje J., de ene week bij de een, de andere week bij de ander. Een half uurtje besteden we dan aan de 'peuterclub'. We vertellen een verhaal uit de Bijbel, knutselen, bidden en zingen. En daarna: spelen!  Vandaag was wel een hele leuke dag; we vierden Kerst met elkaar. Hieronder een impressie van deze gezellige dag:


De grote broer van J. had vrij, dus hij deed ook gezellig mee en ondertussen speelden de 'baby's' met elkaar, nou ja, meer naast elkaar :-) Zo begon het spelen tussen Naomi en J. eigenlijk ook, naast elkaar. Nu spelen ze echt met elkaar, en dat is heel leuk om te zien (en te horen!)

20 december 2009

Sneeuw!!!

En toen sneeuwde het....een nieuwe gewaarwording voor de kids. De sneeuwbui van vorig jaar is Naomi waarschijnlijk al vergeten. Naomi vond het prachig, Elaine vond het maar zo zo. Het bleef maar sneeuwen, tussen twee buien door even naar buiten gegaan. Dat wil toch niemand missen. Zie ook het filmpje in de rechterbalk of kijk op: 
http://www.youtube.com/watch?v=SiVBFE8sHAw

15 december 2009

Lezen, lezen, lezen

Ik ben een heel aantal boeken aan het lezen. Mijn zwakte is een beetje dat ik wel aan heel veel boeken begin, maar er weinig uitlees. Of dat iets over die boeken zegt of over mij, dat laten we maar even in het midden :-)
Een greep uit wat ik nu aan het lezen ben:
- Het gebed, P. Yancey. Een boek over bidden.
- Homeschooling handbook, M. Griffith. Een inleidend boek over thuisonderwijs.
- Heart of wisdom teaching approach, R. Sampson. Een boek over een bepaalde vorm van thuisonderwijs.
- Niet meer dan eerlijk, J.v.d Windt. Een bijbels pleidooi voor sober leven.
- The discipline book, W. Sears. Een boek over opvoeding van kinderen.
- Elk kind heeft een biddende moeder nodig, F. Nicols. Spreekt voor zich...
En nog zo'n 10 andere boeken....
Hoewel ik op z'n tijd ook van een goed verhaal houd, hebben de meeste boeken die ik lees een 'boodschap'. Soms is dat wel vermoeiend, maar ik houd ervan om dingen te lezen waar ik in de praktijk iets mee kan. Ineens weet ik ook waarom ik zo weinig boeken uitlees...Ik heb een gezin!

7 december 2009

Op reis

Onlangs heb ik tweedehands een pakket van 'Kid-do' gekocht. Dit zijn 20 doosjes met een bepaald thema waarin een boekje, vingerpopje, puzzeltje e.d. inzit. Niet alles wat er in zit, vind ik even geweldig, maar het is een leuke manier om met een thema bezig te zijn. Er zitten ouderbrochures bij met allerlei tips om het thema uit te werken. Mijn bedoeling is om elke week een doosje te nemen en samen met Naomi het thema door te werken. Afgelopen week zijn we begonnen met het thema 'Op reis'. We lazen een boekje over uil en vlo die fantaseren over een reis naar de maan, en we knutselden een mooie raket in elkaar met verf, krijt, viltstift, aluminiumfolie, snoeppapiertjes, glitter, peper, zout en gekleurde papiertjes. (Zie foto: klik om te vergroten). Nou daar zijn we dus wel een weekje mee zoet geweest; elke dag een stukje. Verder leerden we over verschillende voertuigen in de lucht, op het water en op de weg. We doen lawaai na en we lezen  andere boekjes die over vervoer en reizen gaan. En we praten over alle vervoersmiddelen waar Naomi al in/op heeft gezeten. Tram, metro, trein, auto, fiets enz. En natuurlijk zingen we liedjes.

Terwijl we  hiermee bezig waren, moest ik er aan denken dat de stap om thuisonderwijs te gaan geven ook is als een reis. Het is een onbekende reis, veel weten we nog niet, maar het is wel een spannende reis!! Een reis die nog maar weinig mensen, althans hier in Nederland, maken. We hebben wel wat kaarten en reisgidsen, maar de reis moeten we toch zelf uitstippelen. Dat is ook wel weer bijzonder, want op deze manier kunnen we de reis wel aanpassen aan de behoeften en wensen van ons gezin.  Het wordt een reis met bergen en dalen, maar dat het een reis is die de moeite waard is, daarvan ben ik overtuigd, anders zouden we er niet aan beginnen. In de komende tijd wil ik een en ander schrijven over het hoe en waarom van deze reis. Dus als je nieuwsgierig bent naar onze beweegredenen en het verloop van onze reis, houd dan deze blog in de gaten :-)

1 december 2009

Uitjes

Vorige week én deze week zijn we met andere thuisonderwijzers op stap geweest. Vorige week gingen we naar de dierentuin in Rhenen met andere christen thuis-onderwijzers. Het was erg regenachtig maar de kinderen hebben zich prima vermaakt! Het was leuk om mensen die je alleen van naam van internet kent, nu ook 'live' te ontmoeten en met elkaar te praten over "hoe doe jij dat nou."

Vandaag zijn we naar Kidzcity in Utrecht geweest. Dat kwam goed uit, want m'n man moest vandaag in Utrecht zijn. Dus ik hem weggebracht en daarna met de kids naar de grote binnenspeeltuin. Bij dit uitje waren er thuisonderwijzers van allerlei pluimage, uit alle hoeken van het land, met kinderen in verschillende leeftijden. Erg leuk. Naomi vond het in het begin wel spannend en overweldigend, maar later kwam ze goed los. Ze heeft uren rondjes gereden met de auto's. Elaine kon geen genoeg krijgen van een precies op maat gemaakt glijbaantje.

Thuisonderwijzers in Nederland organiseren in grotere of kleinere groepen regelmatig uitjes met elkaar. Gezellig, maar ook leerzaam en leuk voor de kinderen om te spelen met kinderen van verschillende leeftijden. Ook maken ze zo weer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, hoewel het voor Naomi vandaag vooral spelen, rijden, glijden, rennen, lachen enz. was. Het waren twee geslaagde dagen, waarin we een hoop nieuwe mensen hebben ontmoet en veel ideeën hebben opgedaan!